دندانپزشکی ترمیمی

آخرین بروز رسانی: 22ام آبان, 1402
168

بازدیدها

1

بازدیدهای امروز

0

زمان مطالعه بر حسب دقیقه

دندانپزشکی ترمیمی

دندانپزشکی ترمیمی

اصطلاح دندانپزشکی ترمیمی عبارت است از درمان یکپارچه مشکلات و بیماری های دهان و دندان به منظور برگرداندن آنها به حالت کاربردی و زیبایی قبلی. با وجود این که برخی از دندانپزشکان عمومی قادر هستند که بسیاری از روش های مورد استفاده در این حوزه را انجام دهند، اما برخی از طرح های درمانی آن بسیار دشوار هستند و متخصص دندانپزشک زیبایی باید با توجه به تجربه و مهارت خود آنها را انجام دهد.

به طور کلی در علم دندانپزشکی ترمیمی از شیوه های مختلفی مانند پُر کردن دندان، روکش دندان، نصب تاج دندان، نصب بریچ دندانپزشکی، ساخت و نصب دندان مصنوعی جزئی و کامل و همچنین کاشت ایمپلنت دندان استفاده می شود تا هم دندان های آسیب دیده ترمیم شوند و هم زیبایی چهره فرد حفظ شود.

دندانپزشکان ترمیمی تمام بیماران، از جمله کودکان، نوجوانان، بزرگسالان و سالمندان را درمان می‌کنند. در اغلب موارد، بزرگسالان و افراد مسن به دنبال درمان ترمیمی هستند. هدف دندانپزشکی ترمیمی، نجات دادن دندان‌ها و همچنین بازگرداندن ظاهر و شکل طبیعی آنها است؛ به طوریکه به بیمار حس دندان‌های طبیعی بدهد.

دندانپزشک با معاینه دهان مشکل دندانپزشکی شما را تشخیص می‌دهد. ممکن است برای تأیید تشخیص از آزمایش‌های مکانیکی و رادیوگرافی (عکس پرتوی ایکس) استفاده نماید تا دندان را آنالیز کند. برخی درمان‌های دندانپزشکی ترمیمی بسیار کم تهاجمی هستند و تنها ظرف یک جلسه کوتاه درمانی انجام شود و برخی دیگر پیچیده بوده و ممکن است به چند جلسه درمانی نیاز داشته باشند. برخی درمان‌های دندانپزشکی مستلزم رسیدگی متخصص هایی مانند اندودنتیست، متخصص پروتز و یا جراح فک و صورت هستند.
در سال‌های اخیر پیشرفت‌های زیادی در درمان‌های دندان حاصل شده است و ممکن است دندانپزشک شما توصیه کند پس از درمان ترمیمی، برای زیبایی بیشتر دندان‌ها و لبخند درمان‌های زیبایی نیز انجام دهید. برای درمان دندانپزشکی بسته به نوع درمان ممکن است نیاز به استفاده از بی ‌حسی وجود داشته باشد تا در حین درمان دردی احساس نکنید.

دندانپزشکی ترمیمی

انواع دندانپزشکی ترمیمی

به طور کلی چهار ماده دندانپزشکی برای ترمیم دندان استفاده می‌شود: پورسلین یا سرامیک، آمالگام، رزین کامپوزیت و طلا. رزین کامپوزیت شامل ترکیبات پلاستیکی یا سرامیکی است و ممکن است همراه با مواد دیگر مانند یونومر شیشه (گلس یونومر) مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین فلزات گران‌بها مانند طلا و غیر گران‌بها که دوام بسیار بالایی دارند ممکن است برای ترمیم دندان مورد استفاده قرار بگیرند.
در صورتی که می‌خواهید دندان خود را پر کنید اگر به فلز آلرژی دارید، به اطلاع دندان‌پزشک برسانید.

دندانپزشکی ترمیمی در مقایسه با دندانپزشکی زیبایی

دندانپزشکی زیبایی و دندانپزشکی ترمیمی از مواد و پروسه‌های مشابه استفاده می‌کنند. اگر فرد به دلیل بیماری نیاز به درمان داشته باشد، درمانِ وی، ترمیمی محسوب می‌شود، حتی اگر نتیجه نهایی، بهبود زیبایی فرد باشد، باز هم یک روش ترمیمی محسوب می‌شود.نمونه‌هایی از درمان‌های زیبایی شامل روکش‌ها و سفید کردن دندان‌ها هستند. این درمان‌ها به دلیل اینکه  انتخابی هستند و از نظر پزشکی ضروری نیستند، درمان زیبایی محسوب می‌شوند. این عمل‌ها برای بهبود ظاهر و زیبایی فرد انجام می‌شوند.

آمالگاماتور دندانپزشکی

انواع روش‌ها و درمان‌های دندانپزشکی ترمیمی

  • پر کردن دندان

با هر یک از موارد نام برده دندانپزشکی، درمان‌های زیادی از ترمیم سطح دندان تا جایگزینی دندان‌های از دست رفته می‌توان انجام داد. مثلاً پر کردن دندان با آمالگام برای ترمیم سطح دندان انجام می‌شود و بیشتر در دندانهای عقبی که در معرض دید قرار ندارند و زیبایی آنها مهم نیست اما مقاومت ترمیم اهمیت زیادی دارد، استفاده می‌شود. پر کننده آمالگام در واقع یک آلیاژ است که حاوی چند ماده مختلف از جمله جیوه یا جایگزین جیوه می‌باشد. مواد پر کننده کامپوزیت از رزین هم رنگ دندان ساخته می‌شوند و در دندانهای جلویی که در معرض دید قرار دارند استفاده می‌شوند. برخی افراد برای دندانهای عقبی نیز از رزین کامپوزیت استفاده می‌کنند تا هنگامی که دهان خود را باز می‌کنند ترمیم دندان شان مشخص نشود.

  • لمینت یا ونیر

لمینت یا ونیر یک پوسته نازک از جنس کامپوزیت و پورسلین هم رنگ دندان است که بر روی سطح دندان قرار می گیرد تا مشکلاتی مانند ترک ‌خوردگی و لب پر شدگی را ترمیم نماید. برای چسباندن پوسته ونیر از چسب مخصوص استفاده می‌شود. ونیر بیشتر برای دندانهای جلویی بالایی و پایینی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • روکش و بریج

روکش نوعی ترمیم است که تمامی تاج دندان را می‌پوشاند و دندان را در مقابل فشارهایی که وارد می‌شود محافظت می‌نماید. در مواردی که دندان دچار ترک ‌خوردگی، لب پر شدگی و یا شکستگی شده و ساختار آن به شدت تضعیف شده است با استفاده از روکش (تاج مصنوعی) از دندان محافظت می‌شود. با استفاده از روکش دندان ترمیمها و درمان‌های گسترده ‌ای انجام میشود. روکش ممکن است از جنس طلا، پورسلین یا مواد سرامیکی دیگر و یا فلزات دیگر ساخته شود. بریج دندان نوعی پروتز مصنوعی جایگزین یک یا چند دندان است که در ساختار آن دو روکش دندان استفاده می‌شود که به دندان‌های طبیعی یا ایمپلنتی چسبانده میشوند و دندان مصنوعی وسط را نگه میدارند. بنابراین بریج یک پروتز مصنوعی ثابت محسوب میشود و بیمار نمیتواند آن را در بیاورد.

  • ترمیم‌های دیگر دندان

دندان مصنوعی غیر ثابت – دندان مصنوعی غیر ثابت ممکن است به صورت نیمه ( پارسیل) یا کامل (در شرایطی که همه دندان‌های یک فک از دست رفته اند) استفاده شود. دندان مصنوعی یک قاعده صورتی رنگ شبیه به لثه دارد که دندان‌های مصنوعی بر روی آن قرار گرفتند . معمولاً دندان مصنوعی به کمک قلابها یا گیره هایی در طرفین به دندان‌ها وصل می‌شود تا در جای خود ثابت بماند. از آنجایی ‌که دندان مصنوعی غیر ثابت به دندان‌ها چسبانده نمی‌شود، بیمار می‌تواند هنگام تمیز کردن دهان و هنگام خواب آن را از دهان خارج کند.

  • باندینگ دندان

روش‌های باندینگ دندان شامل رزین‌های کامپوزیت (پرکننده‌های همرنگ دندان از شیشه و پلاستیک) است. در اصل، باندهای دندانی می‌توانند حفره‌ها را پر کنند، دندان‌های ترک خورده یا شکسته را ترمیم کنند و سطوح دندان‌های تغییر رنگ داده را بپوشانند. آنها همچنین شکاف‌های کوچک بین دندان‌ها را پر می‌کنند که می‌تواند برای افراد مبتلا به دیاستما مفید باشد . بسته به نیاز، سه روش مختلف باندینگ دندانی شامل باندینگ پیچیده دندان، باندینگِ روکشِ کامپوزیت و باندینگ کامپوزیت وجود دارد.

  • اینله و آنله

در دندانپزشکی ترمیمی، اینله و آنله ترمیم‌هایی جزئی، به رنگ دندان یا طلایی هستند که نواحی کوچک تری از ساختار دندان که از دست رفته یا آسیب دیده را ترمیم می‌کنند.

آنها نسبت به روکش‌ها، روشی کمتر تهاجمی هستند و از مواد ترمیمی پیچیده تشکیل شده‌اند. به عبارت دیگر تکنسین‌های آزمایشگاهِ دندانپزشکی، این ترمیم‌ها را در خارج از دهان درست می‌کنند.

  • ترمیم دندان با لیزر

ترمیم دندان با لیزر یک روش بدون دریل،  بدون درد و یا بی حسی در درمان بیماری های دندان است.  در این روش دندانپزشک می تواند پوسیدگی دندان را شناسایی کرده و با استفاده از پرتوهای متمرکز نور ملایم لیزر آن را درمان کند. لیزر درمانی روشی امن، قابل اعتماد است و یکی از بزرگترین پیشرفت‌ها در حوزه دندانپزشکی است.

ترمیم دندان با لیزر

مزایای دندانپزشکی ترمیمی

دندانپزشکی ترمیمی طیف گسترده ای از مزایا را برای افراد در هر سنی ارائه می دهد. به عنوان مثال، می تواند:

  • بازگرداندن سلامت دهان و دندان.
  • بهبود عملکرد جویدن
  • رفع درد دندان
  • خطر مشکلات دندانی را در آینده کاهش دهید
  • ظاهر لبخند را بهبود بخشید

پس از ترمیم دندان، دندانپزشک ممکن است به شما توصیه کند که عادت های غذایی و آشامیدنی خود ا به مدت محدود یا دائمی تغییر دهید. بعد از ترمیم دندان تا چند ساعت غذای نرم و سرد بخورید . پس از انجام هر روش ترمیم دندان باید هر روز و منظم مسواک بزنید و نخ دندان کشیدن را ادامه دهید .

مراقبت از سلامت دهان 

به‌خاطر داشته باشید که تجمع پلاک و باکتری‌ها در سطح و پیرامون دندان و ترمیم‌های دندانی منجر به عود یا پیشروی مشکلی که آن را درمان کرده بودید، می‌شود. می‌توانید با کنترل و از بین‌ بردن پلاک تشکیل ‌شده در سطوح دندان و دهان از بروز مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان یا بیماری لثه پیشگیری نمایید. پلاک، محل تجمع باکتری‌ها بوده و منشأ اصلی عفونت‌های دهانی محسوب می‌شود.
کنترل جرم و رسوب دندان با رعایت مداوم بهداشت دهان از جمله مسواک زدن و نخ دندان کشیدن انجام می‌شود. حداقل دو مرتبه در روز مسواک بزنید و یک مرتبه نخ دندان بکشید. برای مسواک زدن از مسواکی با موهای نرم استفاده کنید. علاوه بر آن پس از هر بار صرف غذا دهان خود را با آب شست‌ و شو دهید. همیشه از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده نمایید.
یادتان باشد مهمترین راه جلوگیری از آسیب دیدن دندان‌ها و نیاز به ترمیم، حفظ بهداشت دهان است.

دیدگاه خود را بنویسید