گچ دندانپزشکی

آخرین بروز رسانی: 16ام دی, 1402
136

بازدیدها

1

بازدیدهای امروز

0

زمان مطالعه بر حسب دقیقه

گچ دندانپزشکی

گچ دندانپزشکی

گچ یک ماده معدنی است که از یک ذخیره طبیعی به دست می آید، نوعی سنگ رسوبی متشکل از فسفات کلسیم که در مناطقی که اسید سولفوریک روی مواد معدنی کلسیم اثر دارد، تشکیل شده است. گچ های دندانپزشکی بر پایه کلسیم سولفات همی هیدراته تولید شده و برای ساخت مدل ها یا DIE ها استفاده می شود. برای به دست آوردن گچ یا گچ دندان، این ماده در دمای حدود 120 درجه سانتیگراد تحت یک فرآیند کلسینه قرار می گیرد و سپس برای تنظیم صحیح آن با آب مخلوط می شود و سنگ سولفات کلسیم دهیدراته به دست می آید.

معرفی و کاربرد انواع گچ دندانسازی

  • گچ ولمیکس

از گچ ولمیکس برای ریختن قالب‌های مربوط به کار ثابت مثل کامپوزیت و بریج‌ دندان استفاده می‌شود‌.

  • گچ استون

از گچ دندانسازی استون برای ریختن قالب‌هایی که در فک مقابل کار قرار دارد، استفاده می‌شود. برای مثال، دندانپزشک روی دندان‌های فک پایین کار کرده‌است. دندان‌هارا تراش داده و قالب گیری نیز کرده است اما قالب‌های فک بالا نیز برای شما ارسال می‌کند تا رابطه بسته شدن دندان‌های فک بالا و پایین را با لابراتور برقرار کند. برای ریختن گچ‌های فک بالا از گچ استون استفاده می‌شود.

  • گچ سفید

از این گچ برای ریختن قالب‌های اولیه در کارهای معمولی و متحرک استفاده می‌شود. گچ سفید در کار ثابت برای مات کردن و ثابت کردن ارتیکلاتور می‌شود‌. بهتر است از گچ دندانسازی سفید حتی برای ریختن بیس کار نیز استفاده نشود‌.

ویژگی‌های گچ دندانسازی

ویژگی‌هایی یک گچ دندانسازی مناسب و مرغوب:

  • زمان گیرش گچ دندانسازی باید به اندازه‌ای باشد که قالب‌گیری به‌راحتی انجام گیرد و زیادتر از حدمعمول بالا نباشد.
  • گچ در زمان گیرش میزان تغییرات حجمی کمی داشته باشد که قالب فک یا دندان‌هارا تغییر زیادی ندهد و اندازه واقعی را حفظ کند.
  • سختی کافی داشته باشد که هنگام عملیات‌های مختلف، فشار یا اصطکاک را تحمل کند.
  • دارای تخلخل کم باشد.
  • پلیمریزاسیون مواد مصنوعی نباید بر روی گچ قالب تاثیر بگذارد.

انواع رنگ‌های گچ دندانسازی

گچ‌ها رنگ‌های مختلفی دارند اما رنگ آن‌ها در کاربرد گچ تاثیری ندارد. گچ‌هایی که از یک نوع هستند اما رنگ آن‌ها متفاوت است، فرقی با یکدیگر ندارند.

به‌عنوان مثال گچ استون ممکن است ابی زرد صورتی و ..‌ باشد. گچ ولمیکس هم رنگ‌های متفاوتی دارد و آن چیزی که مهم است ماهیت و کاربرد گچ و استفاده درست از آن است.

گچ دندانپزشکی

تغییر پذیری ابعاد گچ‌ دندانسازی یا expension

ابعاد گچ‌ دندانسازی بعد از مخلوط شدن با آب، ممکن است تغییر کند اما این تغییر ثابت نیست. گچ‌های مختلف، تغییر پذیری ابعاد متفاوتی دارند‌. بعضی از آن‌ها در مقایسه با بعضی دیگر، با مخلوط شدن در آب تغییر ابعاد بیشتری دارند‌.

  • گچ سفید

گچ سفید از گچ‌هایی است که بعد از مخلوط شدن با آب نسبت به قالب اولیه بزرگ‌تر می‌شود. این گچ نسبت به سایز گچ‌ها تغییر ابعاد بیشتری دارد.

  • گچ استون

این گچ میزان تغییر ابعاد کمتری بعد از سفت شدن دارد. اما باز هم تغییر ابعادش کم نیست. گچ استون نسبت به گچ ولمیکس تغییر ابعاد بیشتری دارد.

  • گچ ولمیکس

گچ ولمیکس نسبه به بقیه گچ ها، تغییر ابعاد کمتری دارد. به همین دلیل برای کارهای ثابت مثل روکش‌ها از این گچ استفاده می‌شود.

نحوه استفاده و روش های مخلوط کردن گچ با آب

برای مخلوط کردن گچ دندانسازی با آب به ابزارهایی مثل ظرف یا کاسه، همزن و سرنگ نیاز است. برای هر گچ یک پیمانه نیز قرار می‌گیرد و حجم آب متناسب با وزن گچ و پیمانه انتخاب می‌شود تا بعد از مخلوط شدن حالت خمیری داشته باشد. بعد از خمیری شدن گچ فرایند قالب‌ریزی انجام می‌گیرد. برای اینکه بفهمیم خمیر بدست آمده مناسب است، لازم است بدانیم که مخلوط آب و گچ باید حالت خمیری خوب و روانی داشته باشد به صورتی که تمام حفره‌های زیر دهان و دندان را پر و شکل پذیر کند.

برای مخلوط کردن گچ با آب سه روش توصیه می‌شود:

  • روش مخلوط کردن با حجم مشخص از آب

این روش بر اساس تجربه ی شما است، به عنوان مثال شما طبق تجربیات قبل به این نتیجه رسیدید که برای گچ ولمیکس با پیمانه دو ، چهار سیسی آب احتیاج دارید. این دستورالعمل شخصی شما است. برای دقیق شدن میزان آب می‌توانید از سرنگ استفاده کنید.

  • دستورالعمل کارخانه

روی هر بسته گچ دستور العملی ذکر شده که برای مخلوط کردن می‌توانید از آن استفاده کنید‌. در این دستورالعمل‌ها میزان آب و گچ معیین شده است.

  • روش دیگر

روشی است ک حجم آب مشخص نیست اما پیمانه مشخص است. به عنوان مثال یک پیمانه از گچ در طرف می‌ریزید و در آن به اندازه نیاز روی گچ داخل کاسه آب اسپری میکنید تا به حالت خمیری دلخواه برسید. در روش معرفی شده توسط کارخانه ابتدا آب در ظرف ریخته می‌شود و سپس گچ به میزان لازم به آب اضافه می‌شود. اما در روش های دیگر ابتدا گچ دندانسازی در کاسه ریخته می‌شود و سپس آب به آن اضافه می‌شود. اگر در این کار باتجربه باشید، می‌توانید کاسه حاوی گچ را زیر شیر آب ببرید و به میزان لازم آب اضافه کنید‌.

دیدگاه خود را بنویسید